Tilbake
Skriv ut

Visuell kunst 2020-2021: Wounds

I prosjektet WOUNDS reparerer Mari Meen Halsøy krigens sår i Beiruts bybilde ved bruk av billedvev.
WOUNDS er et stedsspesifikt og relasjonelt prosjekt i kontinuerlig utvikling. Libanons hovedstad Beirut er sterkt preget av langvarig krig og politiske uroligheter. Bombede bygninger med utallige kulehull har i tiår stått som monumenter over krigens herjinger. Den libanesiske borgerkrigen utspilte seg med varierende intensitet i perioden 1975–1990. Mens krigen pågikk, endret alliansene seg raskt og uforutsigbart. Den 15 år lange borgerkrigens tok slutt i 1990, men urolighetene har likevel vedvart og tilført byen nye sår.
Den herjede byens slitasje og spor etter vold kan leses som et bilde på sårene, historiene og opplevelsene til Beiruts befolkning, under og etter borgerkrigen. Vevnadene er tilpasset bygningenes sår, og glir nesten usynlig inn i bybildet. Som en kontrast til det krigsskadde og herjede, går hun inn i den fysiske og psykiske smerten og plastrer bygningene som om de var menneskekropper. Tekstilene viser til en menneskelig nærhet og omsorg.

WOUNDS setter fokus på de langvarige og negative konsekvensene av konflikter som fører til krigshandlinger. Samtidig uttrykker vevnadene menneskers utholdenhet og vilje til å gå videre - maktesløsheten avløses av møysommelig gjenoppbygging.
 
Prosjektet har vært i kontinuerlig utvikling over lang tid. I utstillingssammenheng har Mari Meen Halsøy benyttet teknikker som billedvev, objekter, tekst, video, lyd og foto. Disse har  hun kombinert på ulike måter for å få fram ulike sider av tematikken. Som et gjennomgående grep arbeider hun med serier av større vegginstallasjoner med billedvev, der vevnadene representerer reparasjoner av bombe- og kulehull i en stedsspesifikk vegg i Libanon.
 

Borgerkrigen og flyktningekrisen i Syria gjør prosjektet enda mer aktuelt. Hvordan leve i et konfliktområde?
Veving stopper ikke krig - hvilken funksjon har kunsten i denne sammenhengen? Har vi et ansvar for å engasjere oss utenfor vår egen trygge tilværelse? På hvilken måte kan vi engasjere oss? Dette er temaer jeg vil snakke med elevene om samtidig som jeg viser egen kunst.

1. Intro
2. Presentasjon av arbeider inkludert film 6 minutter Film om prosjektet
​​​​​​​3. Situasjonen i dag - diskusjon og spørsmål

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vestfold fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Mari Meen Halsøy

Om kunstner / utøver / gruppe

Mari Meen Halsøy er utdannet billedkunstner fra Statens kunstakademi i Oslo, og er høyskolekandidat i billedvev fra Høyskolen i Oslo, avd. Estetiske fag. Hun bor og arbeider i Oslo  og Beirut. Mari jobber med en rekke uttrykksformer, som video, lyd, foto, billedvev, performance, installasjon og scenekunst.
Prosjektene hun jobber med er hovedsakelig research-baserte, og tar ofte utgangspunkt i samfunnsmessige, populærkulturelle og sosialpolitiske forhold.
 tillegg til hennes egne prosjekter, samarbeider hun med andre kunstnere og akademikere i ulike tverrfaglige konstellasjoner.
Mari har utviklet prosjektet LANDART sammen med Kine Lillestrøm. Hun har hatt en rekke utstillinger i Norge og Libanon.
Arbeidene hennes er innkjøpt av Norsk kulturråd og Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk.
To verk fra WOUNDS ble vist på Høstutstillingen i 2014, og Mari ble tildelt Anne og Jakob Weidemanns stipend for dette arbeidet.